10. august 2010

Ny bloggadresse

Jeg flytter bloggingen til ny adresse:
http://maleneogit.wordpress.com/

9. august 2010

På flyttefot - ny bloggadresse snart.

Jeg har bestemt meg for ( tror jeg, da ) å flytte bloggen over på Wordpress. Men akkurat som når man flytter in the real life, er det mye mer styr enn man tenker over. Har på en måte "bodd meg til" her på Blogger og blitt vant til den.
Dessuten oppdaget jeg at det ikke var bare-bare å flytte over denne bloggen -selve innleggene kom greit over, men ikke innfelte videoer, blogglister mm.

Er det verdt det, tro? Slik ser den ut foreløpig i alle fall...

8. august 2010

Veiledninger til læreplaner - nå kommer de

Skolenettet legger ut flere nye veiledninger til læreplanene. Disse veiledningene finner du ved å klikke her.

Det er litt ironisk, synes jeg; først får vi mange nye læreplaner, som vi på beste måte må implementere inn i undervisningshverdagen vår, mer eller mindre på egenhånd. Deretter begynner direktoratet å publisere veiledninger - etter nærmere 4 år...

Mange av oss opplever at innføringen av Kunnskapsløftet ble et løft, og det ikke bare i positiv betydning.
I den sammenheng  er det jo interessant å bla i denne rapporten med tittelen "Kunnskapsløftet - tung bør å bære? - andre delrapport" og Utdanningsdirektoratets kommentarer som kom i januar.

Et blogginnlegg som omhandler rapporten med vinkling mot noen av de digitale målene finner du her  i bloggen Eva2.0.

1. august 2010

Samarbeidsverktøyet Google Wave

Det er spennede å se hvordan tilbudet av samskrivingsverktøy utvikler seg.

Ett av alternativene er Google Wave:


Har nylig tatt det i bruk, og er fornøyd så langt. Google Wave kan brukes i samarbeidsprosjekter og fungerer som en blanding av epost og fellesdokument. Kjempenyttig

27. juli 2010

Facebook - fever

Om Facebook-bruk:)



Ellers har diskusjonen gått litt hos oss om hvorvidt man bør være venn med elevene på Facebook - er det for mye blanding av privatliv og jobb, eller er det uproblematisk?

Å lage collage enkelt - nettjeneste

Her har jeg lekt meg med feriebildene mine

Du finner tjenesten her:
Easy Photo Collages! - http://www.photovisi.com


Tipset om tjenesten fant jeg i bloggen Eva 2.0.
Hun har skrevet en grei arbeidsbeskrivelse i innlegget sitt.

22. mars 2010

Digital dømmekraft i Kardemommeby:)

Jobber sammen med en elevgruppe for tiden med temaet ungdom og medier.
I sammenheng med det er dette med nettvett og nettetikette med som tema.

De skulle skrive sine beste råd i en oppgave, og en av elevene svarte ganske greit med Kardemommeloven:

"Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre hva man vil."

Etterspillet var at han fikk slippe å lage de 10 punktene som oppgaven egentlig gikk ut på, dersom han sang hele visen til politimester Bastian for klassen. Han tok utfordringen, til stor moro for de andre elevene:)

16. mars 2010

Flott blogginnlegg om klasseromsledelse og kroppsspråk

I bloggen Teachertalk fant jeg et blogginnlegg med mange gode råd om hvordan bruke kroppsspråket i klassesituasjonen. Noe av det bruker man vel mer eller mindre bevisst, men det var fint å se det satt ord på slik.

13. mars 2010

Hva bør en lærer kunne, del 2

Fikk et bra innspill fra EinarB på spørsmålet mitt. En lærer bør ha samme kompetanse som en elev på Vg1 forventes å ha. Han ga og en lenke til et forslag til årsplan for IKT-opplæring, med konkrete mål.
Synes det var et kjempegodt utgangspunkt for lokalt arbeid med mål for digital kompetanse for lærere.

Takk for tipset:)

I need my teachers to learn

Denne filmens budskap er klart. Om vi ikke anstrenger oss litt for å henge med, er det elevene våre det kan gå ut over. Litt satt på spissen kanskje, men dog...

23. februar 2010

Helpdesk

Denne filmen er ikke ny, men den er veldig talende, synes jeg. Ikke lett å venne seg til nye systemer:)

9. februar 2010

Edmodo


Jeg har funnet et morsomt nytt verktøy for samarbeid i klassen. For deg som synes Twitter er morsomt, men gjerne vil ha det mer i lukkete former i forhold til bruk i klassen.
Gå til edmodo.com og registrer deg som lærer. Deretter kan du opprette grupper som du inviterer elevene med i.
Artig. Vi gleder oss til å ta det i bruk.

8. februar 2010

Hva må en lærer kunne?

Hva er det minste en lærer kan kunne uten å være ute av stand til å fungere i dagens skolehverdag?
Hva kan man stille av krav? Hva bør en forvente av at lærere bruker av tid på oppdatering midt i en ellers svært så hektisk hverdag?
Vi er vel ganske like de fleste av oss - det som blir tredd nedover ørene våre er ikke motiverende å bruke mye ekstra tid på. Og tid - det kreves for å orientere seg og til å tilegne seg kunnskaper og ferdigheter.
På den annen side - om vi ikke oppdaterer oss, for eksempel mtp web 2.0, hva vil det ha for konsekvenser for elevene vi skal dyktiggjøre? Og - hvilke konsekvenser får det for lærerkolleger med IKT-kompetanse som må "trekke lasset" i forhold til arbeid med IKT. "Det overlater jeg til "Mette". Hun er så flink med data."
Slik jeg ser det danner det seg ulike sjikt i forhold til dette. Alt fra dem som virkelig har minimalt med kunnskaper, til dem som kanskje har gått litt i den andre grøften - det faglige drukner litt i alle effektene. Dernest har vi dem midt i mellom, som mestrer en del ting godt og andre lite eller ikke i det hele tatt.
Men tilbake til spørsmålet mitt - hva er det minste man kan kunne og likevel fungere i skolen i dag? Svaret på det vet jeg ikke, men jeg prøver å finne det ut:)

14. januar 2010

Fremgang igjen på LMS

Nå føler jeg virkelig at jeg har fått et verktøy som elevene mine og jeg kan ha nytte av. Jeg legger ut oppgaver, de laster opp dokumenter og skriver innlegg og jeg kan gi respons. Rapportfunksjonen gjør at jeg kan få ut samleinformasjon over hele dialogen med dem i et prosjekt. YES!
Ellers er hverdagen som IT-ansvarlig som før. Alle nivåer av kompetanse blant lærerne, jevnlige tilfeller av tekniske problemer og nok arbeidsoppgaver til å sørge for at man aldri går i fare for å måtte tvinne tommeltotter ;)